Oct 132013
 

I går tog jag en tur utanför Amsterdam och besökte de extremt söta byarna strax utanför Amsterdam i provincen North Holland ( kustremsan norr om Amsterdam).

edam 2

Naturen och landskapet är fantastisk, dungar av  lövskog, öppna landskap med svart/vita kor – rena Bregott reklamen för oss storstadsbor. Här sker den störtsta mjölkproduktionen fortfarande i relativt liten skala men små bondgårdar överallt, Stolp huis. Här lever man och brukar sin jord som man alltid gjort i generationer. Många små gårdar producerar sin egen ost. Edam, Gouda och Beemster känner  ni säkert till? Stora producenter totalt  men allt sker i mindre skala hos många små producenter. Försök få tag på en gammal  lagrad Gouda – himmelskt!

Cheese Sijberkasbel

Say cheese in Sijberkaspel! Färskost producerad idag.

2013-10-12 16.05.31

ekokyckling – här sprätter kycklingarna omkring ute i skogen

Dessa byar är så otroligt pittoreska med alla sina kanaler,   små Hans & Greta  tegel och  korsvirkeshus, ankor, höns och får i trädgårdarna, väderkvarnar lite här och där  – liv och rörelse överallt, en levande landbygd i allra högsta grad.
Hougwoud

I Hoogwoud (omöjligt att uttala som allt annat på holländska…) hittar jag färsk eko kyckling, endiver och färska jordgubbar!

2013-10-12 16.11.32

Här handlar jag jordgubbar, endiver och Opperduserounde potatis.

2013-10-12 16.11.52

Skylt vid vägkanten, in i ladan och lägg pengarna i lilla kassalådan. Holländskt entrepreneurskap!

2013-10-12 16.12.43

Gammaldags äkta Opperduserounde potatis smakar himmelskt!

Kritvita färska endiver - grillas i ugnen med havssalt och olivolja!

Kritvita färska endiver – grillas i ugnen med havssalt och olivolja!

Färden går vidare längs de alléprydda fälten med kanaler på båda sidor.  Förundras över detta helt platta landskap – det är faktiskt sant jag är nu 3 meter under havsnivån enligt GPSen! Tack och lov för duktiga arkiteker som anlade det holländska kanalsystemet!  Inte en kulle så långt åkat kan se.

2013-10-12 16.27.31

Pumpor i Sijberkaspel – namnet låter som taget ur en H.C Andersen saga! Köper en gul stor pumpa – detta kommer bli en god soppa senare i veckan!

Äpplen, päron och musteri i Wognum! Får bli en Äpplekaka med kokosmjöl till söndag eftermiddag.

Äpplen, päron och musteri i Wognum! Får bli en Äpplekaka med kokosmjöl till söndag eftermiddag.

Kan varmt rekomendera alla som kommer på besök till Amsterdam att ta en tur genom landskapet nästa gång ni kommer hit! Det är verkligen som en saga! Tag en liten eko shopping runda och smaka på allt det goda Holland har att erbjuda! Nu skall jag laga god mat av alla fina råvaror jag inhandlat! Trevlig helg på er!

/A

Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz

Sorry, the comment form is closed at this time.