Dec 152011
 

Trevligt med ett annorlunda program tycker jag, hoppas att ni med tycker det. Vi brukar ju lägga upp all info om programmet på min hemsida men Jenna fick lite problem med undersidorna så en del kommer komma upp imorgon istället. Tills vidare lägger jag de recepten här.

Annas rekommendationer till Emma:


Att lära sig leva med ett beroende är vad vi först skall satsa på. Kom ihåg att du är påväg ut i det fria.

Att äta regelbundet och nyttigt fett är viktigt.

Det ä viktigt att hitta harmoni och balans. Kroppen älskar regelbundenhet så det är viktigt.
Det viktigaste för en balanserad livsstil är att du har kunskap och är medveten om vad du kan och behöver göra för att må bättre och bli friskare.

( Har du problem med ätstörningar skall du alltid ta kontakt med behörig vårdpersonal)

Du hittar tillskotten på Skippersmart

Detta rekommenderas Emma att äta  av:

  • Mycket frukt, bär, grönsaker och baljväxter
  • Grovt bröd och grov müsli
  • Feta ekologiska mjölkprodukter som mjölk, ost och yoghurt
  • Kalkon samt kyckling , lamm
  • Feta fiskar och alla skaldjur
  • Olivolja, rapsolja, smör till sallader och matlagning
  • Torkad frukt, nötter och mandlar som snacks
  • Vatten/grönt the/bubbelvatten att dricka
  • Fullkonrsprodukter: pasta, ris, mörkt bröd, linser och bönor
  • Grönt the, lite kaffe

 

Vi behöver rätt sorts fett! Det är essentiellt, ökar förbränningen och för ut skadligt fett ur kroppen. För att stabilisera och balansera hormonbalansen i din kropp är fett absolut nödvändigt.

  • Fett dämpar inflammationer och motverkar allergier.
  • Fett är också absolut nödvändigt för ögonens, hjärnans och hjärtats funktion.
  • Fett är ett smörjmedel som ger leder, bindväv och hud dess smidighet och elasticitet.
  • Vissa fettsyror är essentiella – livsnödvändiga, dvs att vi måste tillföra dem via kosten varje dag.
  • Fett är alltså läkande, stödjande och helt enkelt nyttigt och hälsosamt – förutsatt att det är rätt sorts fett.
  • Med dagens livsstil behöver vi framför allt tillgodose vårt behov av omega-3 fettsyror.


Välj rätt fett:

  • 2-3 msk kallpressad olivolja per dag
  • 1-2 tsk kallpressad linfröolja alternativt 2-3 msk nymalda linfrön om dagen
  • lax, makrill, sill, laxöring, tonfisk – alternativt omega 3- fiskoljekapslar •Ekologiskt smör blandat med kallpressad olivolja •Coconut Oil ohärdad
•1/2 avokado per dag

Fyllda paprikor

Antal portioner: 4
Ingredienser:

8 st små ljusgröna paprikor
200 gr lammfärs
1dl fullkornsris
2 röda lökar
2 vitlökssklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
Olivolja

1/2 tsk spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk timjan
1 nypa kanel
Havssalt/peppar från kvarn

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader

Skär av locket på paprikorna och rensa ur inehållet.

Skala och finhacka rödlök samt vitlöken.

Koka riset enligt anvisningarna på paketet i halva buljongtärningen.

Fräs lök, vitlök i olivolja någon minut. Tillsätt sedan lammfärsen, fräs ca 5 minuter.
Tillsätt alla kryddor samt resterande buljong. Fräs ytterligare några minuter samt addera lite extra olivolja.

Ställ paprikorna i en ugnsfast smord form.

Blanda färs med det kokta riset.
Fyll paprikorna. Ringla över lite extra olivolja.

Gratinera i ugnen ca 30 minuter i 175 grader.

Havuc Salata Morotssallad med yogurt

6-8 portioner

1/2 kilo morötter
1/2 kilo yogurt
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt

Riv morötterna och fräs i olja på låg värme med lite salt.
Låt svalna. Blanda med yogurt och krossad vitlök. Ställ in i kylen.

Mynta yogurt

5 dl burk ekologisk naturell yogurt
1 citron, saften av
1 msk honung
1 knippe mynta, finhackad
salt/peppar
ev 1 vitlöksklyfta

Blanda alla ingredienser och låt dra ca 1 timma i kylskåp innan servering. Serveras till de Fyllda Paprikorna.

Fyllda pepparfrukter med ost

1 kg ljusgröna raka pepparfrukter med mild smak
1 sats tomatsås
200 g lagrad krämig fetaost
en skvätt grädde
hyvlad parmesanost av god kvalitet
olivolja

Kärna ur pepparfrukterna och fyll med fetaosten. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugn på ca 200g tills pepparfrukterna fått en aning färg

Häll över tomatsåsen, lite grädde och hyvlad parmesanost. Gratinera ytterligare ca 10 minuter i 175 g.

Tomatsås bas

1kg söta små tomater
3 vitlöksklyftor
5 pepperochino ( små torkade chilifrukter)
1 kruka basilika
Olivolja
Havssalt och en gnutta råsocker

Skålla tomaterna i hett vatten och drag av skalen.
Fräs vitlök och chili i lite olivolja
Tillsätt tomaterna och basilikan och låt puttra på svag värme ca 30 minuter.
Tillsätt ev ytterligare en skvätt olivolja.
Salta efter smak och tillsätt ev  en gnutta råsocker. Kom ihåg att såsen skall ha lite sting!

Dessa kommer att finnas på min sida from imorgon.

Kram Anna

Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz

  5 Responses to “Emma Igelström hos mig i Du är vad du äter”

  1. Åh vilket bra program o vilken aha-upplevelse.Gillade även mat o sovklockan och mindfullnessen. Finns det någon chans att få köpa tavlan mat o sovklockan och vilken CD användes till mindfullnessen? Tack för att du delar med dig av ditt hem i Turkiet och alla dina bra tankar o ideér.Är en trogen tittare varje gång.Önskar dig en skön jul! Många hälsningar Lena

  2. Jag fullkomligt älskade programmet Anna! Du är en stor inspiration och jag ser redan fram emot nästa veckas program!

  3. Älskade det! Mer av sådana avsnitt och inte enbart överviktiga! Är själv underviktig och vill gå upp i vikt!

    När spelades detta avsnitt med Emma Igelström in??

    Tacksam för svar!

  4. tycker det är toppen bra att ni inte bara skildrar mulliga/överviktiga människor utan även, som i detta avsnitt, tog med en normalviktig tjej med ätproblem. nyttig kost och träning gäller inte bara för de med extra hull på kroppen utan det finns nog otroligt många smala och normalviktiga människor som äter fruktansvärt osunt eller inte alls. blev först lite tagen av att Emma reagerade så starkt på en tugga ris….men det är förstås svårt för mig att sätta mig in i Emmas hjärna och tankar kring det. Men just den sekvensen, när man såg ångesten hon kände inför den lilla tuggan, öppnade upp mina ögon inför hur allvarligt anorexi och ortorexi kan vara.

  5. Fler såna här program, tack! =)

Sorry, the comment form is closed at this time.