Jul 282011
 

Samhället har de senaste åren förändrats drastiskt. Internet med alla sociala medier och bloggande gör att vem som helst kan komma till tals och bli populär och lyssnad på. Det är givetvis bra eftersom då även personer som aldrig skulle fått komma till tals innan nu kan göra det.

Att blogga är otroligt populärt och jag var själv lite skeptisk i början men måste nu erkänna att jag faktiskt tycker att det är ett roligt och bra sätt att ha kontakt med er därute. Jag blir glad av att jag kan hjälpa till och dela med mig av tips, recept och roliga saker som uppskattas av er läsare.

Dock har inte den här bloggkulturen bara bra inverkan på samhället, tror jag. Igår tittade jag runt lite för att se de mest lästa bloggarna. Då insåg jag att de bloggar som läses mest faktiskt inte handlar om så mycket matnyttigt. Det är mest kläder, smink, bröst och vikt. Vikt idealet verkar vara helt åt skogen. När jag ser dessa unga tjejer undrar jag om de vet vad det innebär för kroppen att se ut på det sättet? Att svälta ned sig till “size zero” som det kallas i folkmun.

Den kända bloggaren Kissie talar i sin blogg om för sina bloggare hur man ska äta för att bli smal.

Kissie talar om viktminskning i sin populära blogg.

I hennes inlägg den 16 juni 2011 (källa http://www.kissies.se/tips-pa-hur-du-ska-ata-for-att-bli-smal) gör hon detta påstående.

Nej men såhär ska det se ut, TYP!  Man ska äta MYCKET tidigt på dagen, så frukost kan du lika gärna slänga i dig mc-donalds käk om du känner för det. För kroppen gör av med det under dagen. Så första målet kan du äta huuur mycket som helst och stort sätt vad som helst, bra va?!
Sen efter det ska det gå ”ner”, du ska äta lättare portioner fast många. Så i slutet ska du äta så lätt som möjligt, så inga tunga middagar här inte om du vill magen ska förbänna allt. Det äter du isåfall till lunchen om du vill ha svår smältmat..  *blink*
Sen på kvällen, max en frukt! Man ska ju egentligen inte käka innan man går och lägger sig.. Det vet ni väll?

Jag blir helt rädd när jag tänker på hur många unga tjejer som läser detta och verkligen tror att deras kroppar skulle må bra av detta. Handlar allt om att bli smal eller ska vi må bra med? Vad hände med all näring som kroppen behöver? Vad hände med att vara hälsosam?

Själv lägger Kissie in bilder som denna:

Kissie känd bloggare

Hon talar även högljutt om att hon kan handla kläder på barnavdelningen. Jag bara undrar vad detta ger för signaler till ungdomar idag? Är det såhär man ska se ut verkligen?

Den senaste bilden jag såg på Kissie såg ut såhär men jag HOPPAS verkligen att den är omgjord i en dator för att se ut så är INTE bra för kroppen.

Ser Kissie verkligen ut såhär?

Ju mer jag tittar runt desto mer inser jag att det är många många som har reagerat på Kissie som tydligen uppmanat sina läsare att skicka in sin vikt till henne.

Jag vet inte men enligt hennes blogg får hon brev av den här typen, det skrämmer mig:

Jättekul för Kissie att hon får beundrarpost men är det hälsosamt för en 13 åring att ha Kissie som ideal?

Detta handlar givetvis inte bara om Kisse, utan om en massa andra personer som unga tjejer ser som förebilder. Jag vill ta upp ämnet till debatt och detta är det första inlägget i den diskussionen. I nästa del kommer jag skriva lite mer om vad som händer med kroppen när man inte får i sig det kroppen behöver.

Kissie lade själv in dessa två bilder på sig själv, vilken tycker ni själva ser friskast och finast ut?

Bild på Kissie förr och nu.

 

Jag låter detta avsluta den fösta delen i denna “inläggs serie”. Vill även passa på att noga betona att jag inte har något emot Kissie som person alls för jag känner inte henne. Dock tycker jag att bilderna och det hon skriver är skrämmande om det nu stämmer. Kanske kunde hon vara med i “Du är vad du äter” och lära sig om vad som är nyttigt och förmedla detta till sina bloggläsare? Det skulle vara ett steg framåt för folkhälsan i Sverige kanske?

 

MVH Anna

Rekommendera detta till någon annan
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Yahoo! Buzz

  10 Responses to “Hälsosamt smal?”

 1. det är så tokigt så jag vet inte om jag vill bemöta det öht… inget som är naturligt med henne om man säger. och definitivt inget vackert ideal i mina ögon.

 2. Kissies verklighetsuppfattning verkar ju väldigt svag. Det blir dumt att hon själv betraktar sig själv som vältränad när man ser att hennes muskelmassa har förtvinat. Tillslut kommer det bara finnas kvar ett skelett med lite skinnhäng på – hon är ju nästan där nu. Så det är ingen hållbar “skönhet” hon omhuldar..

 3. Saken med Kissie är ju att hon är anorektiker utan sjukdomsinsikt. Hon är i förnekandestadie. Jag blir med mörkrädd när jag tänker på att det finns människor som faktiskt tar henne på allvar, och då främst unga tjejer. Hon har kollapsat mitt på stan också, och det skyller hon på att hon gjorde för hon dricker för mycket red bull.

  Dock kan jag inte förstå att hennes vänner accepterar hennes leverne, och deltar i det. Kan möjligen vara kändiskåthet, men jag förstår inte att man inte reagerar när ens vän äter och tränar på det sättet. Det är helt fruktansvärt. Att sen dessutom träna på kvällen, en gång på natten och sen morgonen efter för man gått upp ett kilo under semestern borde en femåring kunna räkna ut att det inte är sunt… På detta dricker hon ju kopiösa mängder alkohol. Hon kommer inte bli långlivad tyvärr om hon inte ändrar sitt leverne. Jag vill inte tänka på hur hennes insida ser ut. Hua.

 4. För det första verkar flickan helt störd, ursäkta men hon är ganska korkad som kör med sådana här så kallade ideal. Rena vansinnet att småflickor beundrar henne.
  Bilden där hon sitter på poolkanten är omgjord i photoshop. Har en son som jobbar med webbdesign och han såg direkt att den var omgjord.
  Hemskt!

 5. Hej Anna!
  Jättebra att du tar upp det här till diskussion!
  Jag är själv en tjej i 20-årsåldern som blir riktigt rädd när jag ser sådana bilder på “Kissie”. Det ser ju hemskt ut!

  Bra som sagt att du belyser ämnet. Tack!

 6. Det var en fruktansvärt osmaklig brud, och även jag såg att bilden vid poolen var omgjord.
  Ett fall för Anna Sipper så hon får lära sej lite vett och kostråd.

 7. Vad bra att du tar upp detta

 8. Usch, herregud, det här är ju faktiskt riktigt obehagligt att se. Har själv aldrig besökt Kissies blogg men blev ju inte precis sugen nu. Hoppas att fler personer som du, Anna, tar upp det här i debatt för det är inte okej att småtjejer eller tjejer överhuvudtaget har en sådan här förebild. Det är sjukt!

  Jag kom egentligen in här på din blogg för att jag ville fråga om “skinny bitch”-dieten. Jag vet inte om du skrivit något om den(?) Jag är nämligen vegeterian och skulle vilja gå ner i vikt, men främst ändra mina matvanor till mer hälsosamma. Det är svårt att hitta en veg.diet tycker jag, men så hittade jag “skinny bitch” som inte verkar så rå som den låter på namnet. Vet du något om den och isf vad tycker du?
  Hoppas att du svarar! Tack för en bra sida.
  Mvh Maria

 9. Det är hemskt! att barn läser och följer hennes blogg är bara början. Snart kommer vi börja läsa på nyheterna om massa barn som svimmar runt överallt.

  De borde stänga av hennes blogg om hon inte skriver om andra saker. Hon borde skriva om lärosamma saker.. men som sagt hon kommer aldrig vara en förebild som kvinna direkt.

Sorry, the comment form is closed at this time.