May 242011
 

Annas Skipper nyttiga bröd

Nyttigt bröd

Nyttigt bröd

Nyttigare bröd
Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och tarmen något att jobba med. Detta bröd är oerhört lättbakat. Bara att röra ihop – kommer troligen bli en favorit för all i familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga bröd!

Ingredienser:

 • 5 dl dinkelmjöl från Labans Gotland
 • 2 dl grahamsmjöl
 • 3 dl rågsikt
 • 2.5 dl fyrkornskross
 • 1 dl vetegroddar
 • 1 tsk havssalt
 • 4 tsk bikarbonat
 • 5 msk blandade brödkryddor
 • 1 liter ekologisk filmjölk
 • 0.5 dl sirap

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 c.
 2. Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.
 3. Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
 4. Grädda ca 100 minuter.
 5. Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter. Välj mjöl från Saltå kvarn samt dinkel från Labans på Gotland. Finns i hälsokostaffären

 

Hur är det egentligen med bröd?
Bröd och mjölprodukter diskuteras mycket nuförtiden. Det finns nog få ting som har gått från att vara topp till att bli så kritiserat och bannat som kolhydraten. Kolhydratens vara eller icke vara har förändrats mycket på den senaste tiden. Från att ha blivit rekommenderade 8 skivor bröd om dagen ombeds de flesta nu att ta bort brödet så gott det går. I stor utsträckning även pasta och ris. Mycket av det bröd vi hittar i affären innehåller mycket socker och snabba kolhydrater som inte gör någon annan nytta än att skjuta blodsockret i höjden. Sådant bröd bör vi givetvis undvika.

 

Men visst finns det nyttigt bröd och bra och smarta sätt att göra mjölbaserade saker nyttigare på med. Vi vet alla att vi bör undvika det vita mjölet och socker. Dock finns det mycket alternativa produkter vi kan använda för att få vårt bröd och annat mjöligt nyttigt. Dinkelmjöl tex.

 

Dinkel är ett urvete som är flertusenårigt. Det odlas idag ekologiskt på Gotland. Dinkel kan med fördel användas istället för vetemjöl. Dinkel är rikt på essentiella aminosyror. Det innehåller lika mycket proteiner som hönsägg och är rikt på B-vitaminer som är bra för hud, hår och naglar. Dinkel ökar även immunförsvaret och är rikt på fibrer som är bra för tarmen. Som ni hör är dinkelmjöl ett ypperligt alternativ när ni ska baka ert nyttiga bröd. Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen något att jobba med.

 

Här hittar du fler recept på nyttigt bröd.

Snart är det morsdag, tänker ni överraska med något gott??

Kram Anna

Rekommendera detta till någon annan
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Yahoo! Buzz

  6 Responses to “Recept på nyttigt bröd”

 1. Ja, det här brödet är fantastiskt. Jag brukar även blanda i olika nötter och frön (valnöt, pumpakärnor bla). Älskas av mig, mannen och våra två små barn. Rekommenderas varmt!

 2. Verkar vara ett mycket gott bröd! Tack för tipset! =)

 3. Tycker att det är för mycket sirap i limpan…

 4. Har du något gott bröd utan “socker/sirap” i. Min danska sambo skrattar högt åt våra “nyttiga” söta degar. Då rågbröd ( som troligtvis är det enda nyttiga de äter) ÄR mycket viktigt.
  Nån enkel Svensk variant kanske?
  Receptet ser läckert ut 🙂

  • Ja Danska rågbröd är ju det allra bästa eller ett surdegsbröd. Jag håller helt med din sambo!! Nej jag har ingen enkel svensk variant på det. Det finns enormt mycket på nätet så du hittar säkert ett. Jag är inte så inne på bakning faktiskt. Matlagning är min cup of thea!

   kram anna

Sorry, the comment form is closed at this time.