May 232011
 

Det kan låta enkelt att bara tillaga en sallad men det är kanske inte alltid så enkelt, inte heller är det säkert att salladen är så nyttig som du tror.

 

I menyn under recept hittar du fler goda recept på sallad.

Sallad kan vara ett bra val
En god, nyttig och bra sallad är ett mycket bra alternativ om du vill äta en enklare och nyttig måltid. Ordet sallad har fått en “negativ hälsostämpel” men hur bra den blir och hur gott den smakar beror helt på vad du har i din sallad.

All sallad är inte nyttig
Viss sallad är så onyttig att du egentligen lika gärna kunde ätit pizza eller hamburgare. Bara för att det heter sallad finns det inget likhetstecken med nyttighet. Salladen kan alltså luras och det bästa är om du själv gör medvetna och bra val. Se till att din sallad innehåller bra grönsaker, gärna organiskt odlade,  som har ett tätt näringsinnehåll och är rika på vitaminer, mineraler och fibrer.

Komplettera din sallad
Glöm inte heller bort att lägga till proteiner och nyttiga fetter till  sallad. Lyckas du med det har du skapat en bra och nyttig sallad som din kropp  kommer att kunna ta till sig på bästa sätt.

Sallad på borlottibönor med chilivinaigrette

(salladen på bilden)

Ingredienser

Ugnsstekt paprika:

 • 500g torkade borlottibönor, koka, häll av och skölj
 • 2 st ugnsstekta paprikor, hacka
 • 4st finhackade salladslökar
 • 100 g smulad getost
 • Salt och peppar efter smak

Vinaigrette:

 • 0,5 dl färskpressad limejuice
 • 2 st chilifrukter, röda (testa alltid styrkan på chilin, tag mindre om du vill ha en mildare smak)
 • 1 vitlöksklyfta, skalad
 • 2 tsk honung
 • ½ tsk salt
 • ½ tsk nymalen svartpeppar
 • 2 dl olivolja

Tillagning:

 1. Sätt ugnen på 300°.
 2. Skär av toppen på paprikan och ca 1 cm i botten. Skär upp paprikan längs ena sidan och ta bort kärnorna.
 3. Platta till och lägg ut paprikorna på en uppvärmd plåt med skinnet uppåt. Stek i ugnen tills skinnet börjar svartna och resa sig, 5-10 min. Var försiktig så du inte bränner sönder paprikan, det är bara skinnet som ska svartna.
 4. Du kan även grilla paprikan om det är tillräckligt hett på grillen. Använd en tång och lägg den grillade paprikan på ett fat och täck med aluminiumfolie. Låt den svalna tills du kan ta i den. Dra bort skinnet och använd en liten kniv för att skala bort de sista bitarna av.
 5. Lägg limejuice, chili, vitlök, honung, salt och peppar i en mixer. Häll sedan långsamt i olivoljan tills dressingen tjocknar.
 6. Använd en stor skål och blanda bönor, ugnsstekt paprika och salladslök.
 7. Häll 3/4 av vinaigretten i salladen. Täck över och ställ i kyl tills den är kall.
 8. Häll vinaigretten som är kvar över salladen och smaka av med salt och peppar.
 9. Toppa med smulad getost och servera. Gott till grillat eller på buffén!

Lycka till!!

Anna

Rekommendera detta till någon annan
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Yahoo! Buzz

  8 Responses to “En “enkel” sallad.”

 1. Underbar sallad, GILLAR JÄTTEMYCKET

 2. Vad kan jag ta i stället för getost,gillar den inte alls,jag ska göra din jordärtskocka soppa,fick tag i ekologiska på en mässa här i övik,dom var upptagna dagen innan,till hösten har vi många marknader här med ekologiskt ,det är härligt.

 3. Tjao Anna!
  Diggar dina recept sjukt mkt, men det är lite jobbigt att det ibland inte står något portionsmått. Blir svårt att beräkna om man ska göra ett specifikt antal mål mat =)

  Du är sjukt inspirerande! Kan inte låta bli att längta till torsdagarna när du dyker upp i rutan.

  Kraaam

 4. Förlåt mig, men jag får inte ihop receptet med bilden. Det första jag ser i bilden är kikärtor, och de finns inte med i receptet över huvud taget. Dessutom ser det jag först trodde var borlottibönor snarare ut som oliver. Och hur kommer basilikan in, den ser också ut att vara en del av salladen och inte enbart som dekoration. Hmm.

  Jag vill ju verkligen inte komma här med pekpinnar och vara en besserwisser, för jag blir alltid så himla inspirerad av skipper-recept, och receptet i sig verkar också vara mycket god! Jag blev bara förvånad över att bilden skulle föreställa receptet men innehåller helt andra saker.

  • Nanna! Supertack för dina pekpinnar. Fel bild till receptet råkade komma in! Jag korrigerar och återigen tack för dina skarpa ögon!!!

   kram anna

 5. Det ser väldigt gott ut 🙂 Det jag tycker är jobbigt ibland i min bekantskapskrets är att när kompisarna vill vara nyttiga så häter de sallad baserat på isbergssallad, gurka och tomat. Vem blir mätt på det och kan hålla blodsockret i schack? Att man fortfarande kan vara rädd för nyttigt och gott fett är mer än vad jag ibland kan förstå 🙂 Heja Anna för att du bringar lite klarhet och information, det saknas verkligen kunskap om mat och hur det påverkar våra kroppar 🙂 *kram*

Sorry, the comment form is closed at this time.