Apr 202011
 
Njut dina ägg med gott samvete i påsk!

Njut dina ägg med gott samvete i påsk!

Dags att avliva myten om ägg och kolesterol. Visst äggulan innehåller kolesterol men dock av det nyttiga slaget! Ägg kan tom höja det “goda” HDL kolesterolet!

Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne. Det ingår som en nödvändig byggsten i varje cell i kroppen.

Kolesterol behövs bland annat för att bygga upp och stabilisera cellmembran, de omgivande skal som skyddar alla dina celler.

Dessutom är kolesterol byggstenen till alla steroidhormoner, såsom könshormonerna testosteron och östrogen. Kanske förklarar det varför kolesterolsänkande medicin i genomsnitt visats ge betydligt sämre sexliv. Så ägga upp dig i påsk och njut av äggen!

Kost och livsstil – vad du själv kan göra om du har högt kolesterol

Man har i ny forskning påvisat att det mättade animaliska fettet som tidigare varit bannlyst och ansågs vara kolesterolhöjande ej är den stora orsaken!! Du kan lugnt äta viltkött, steka i riktigt smör,äta ägg,  äta ost och göra gräddsåser! MEN det är de snabba kolhydraterna som måste bort.

Bovarna du skall undvika är

Transfetter/härdad fett/margariner

Halvfabrikat och snabbmat

Lättmargariner

Snabba kolhydrater ( en av de värsta bovarna) vitt bröd, kakor, bakverk, läsk,vit pasta, vitt ris, godis, socker osv

Dra ned på kaffe – 1-2 koppar / dag ok

Alkohol

Välj istället

Mörk bröd, fullkornsprodukter osv.

Mycket frukt och grönt

Viltkött är toppen

Riktigt ekologiskt smör, grädde, ost (gärna från får eller get om möjligt)

Olivolja 1 msk / dag gärna på salladen eller till matlagning ( jag steker i lika delar smör och olivolja)

Ät gärna mera fet fisk som lax, makrill, sill, böckling osv

Havregrynsgröt med 2 tsk psylliumfröskal

Sojamjölk

Vegetariska sojaprodukter

Tillskott

2 tsk kallpressad linfröolja/ dag. Omega 3 fetter ökar det nyttiga HDL kolesterolet och sänker det onda LDL kolesterolet. Omega 3 fetterna är det bästa sättet att få ned det onda kolesterolet. Äter du blodförtunnande medicin måste du dock först kontakta din läkare då omega 3 fetterna också har blodförtunnande effekt.

Algine Plus 4 tabletter / dag på morgonen ( vitaminer/mineraler från alger – en liten hälsokostbutik på burk)

Produkterna kan du beställa på www.skippersmart.se eller hitta i hälsokostbutiken.

Sätt även fart på motionen. Rör på dig 1 timma/dag. Kan säga att det gör underverk.

Rådgör dock alltid med din läkare om du har höga värden och känd hjärtproblematik i släkten.

Rekommendera detta till någon annan
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Yahoo! Buzz

  9 Responses to “Ät dina ägg med gott samvete!”

 1. Kan lova att det inte är alla som drabbas av “betydligt sämre sexliv” av kolesterolsänkande mediciner, men så var det också en genomsnittssiffra! Skulle förr gissat på det motsatta.
  Jag har haft mycket höga doser medicin många år pga ärftligt höga värden som är svåra att förändra av diet (80 mg lipitor + 10 mg ezetrol varje dag vilket jag tror är högsta tänkbara).

 2. Anna, vad är kyäni för något? är det bra?

 3. Kan bara instämma när det gäller den sexuella biten.
  Jag närmar min 40 och började märka av en vikande kurva när det gäller samlivet i sängen. Sedan tre månader äter jag ägg varje dag, både morgon och kväll och jag kan säga att både jag och min tjej har stor glädje av detta. 🙂

  I samband med viktminskningen som det gett, så har erektionen blivit både hårdare och håller längre och det ger rikligare utlösningar. Att tänka på för de som har svårt att få barn kanske?

  Dessutom är det ju jättegott med ägg. Kokta, stekta, omelett, äggröra osv. Det är ju gränslöst med bra recept med ägg.

 4. Promenad gör underverk kan bara hålla med gick i sommaras varje dag ca 2000 steg:-) I fyra veckor och åt som vanligt men gick ner 6 kg på fyra veckor…*stolt*
  Tack för dina pogram och den insperation man får av dig..
  Karin

 5. Hej Anna!
  Tack för bra tips angående äggandet!
  Alla tips tages tacksamt emot!

 6. Hejsan!
  Kikade just idag på avsnittet med bloggerskan Katta.
  Jag är rätt inne på denna diet som kallas LCHF – dock inte nu när jag är gravid.
  Det är toppen att fler får upp ögonen för kolhydraternas inverkan istället för att bara skylla på fettet så som man alltid gjorde förr.
  Även mycket inspirerande att se alla färska råvaror som du lägger upp…däremot blir jag väldigt fundersam över alla dessa kosttillskott som alltid ska tillsättas.
  Är det inte så att dessa kosttillskott är till för personer som inte äter allsidig kost och därför inte får i sig alla näringsämnen? Varför ska de som ställer om sin kost till en sundare variant behöva dessa piller, pulver och jag vet inte allt?
  Jag tycker iaf att hela idén vacklar lite när man å ena sidan berättar om att man ska äta varierat och icke processat för att få i sig allt och å andra sidan smyger med liter piller här o där…

  Själv är det just den biten som jag alltid grubblar på. Jag är inte överviktig och har alltid tränat mycket(dock inte alls nu pga magen) MEN jag är väldigt nyfiken på att veta vad jag egentligen stoppar i mig och hur det påverkar mig…och just nu även min bebis…för att inte tala om vad jag skulle stoppa i bebisen om jag skulle välja alla dessa barnmatsburkar som finns på hyllorna…huh…nä, jag ska försöka så gott det går att ge min lille nyttig mat…men vad är det???

  En som konstant undrar 🙂
  Mvh Julianna Pap

 7. Jo det är det… men jag undrar om du vet om den är bra? JAg vet att “häslo-tabletter-saker” ja, du vet…det är jätte trendigt och alla ska ha det för att det är så bra och sanningen är att produkten inte alls är bra så som de säger.Jag undrar om du vet någonting om den eftersom du kan så mycket om bra produkter & mat=)

Sorry, the comment form is closed at this time.