Feb 092011
 

Barn som ofta äter skräpmat blir dummare.

Jo, enligt brittiska forskare är det faktiskt så.

De har hittat sambandet hos barn som tidigt i livet fått äta hel- och halvfabrikat.

Studien har genomförts i Storbritannien och nära 4 000 barn deltog, skriver BBC.

Resultaten visar att näringsrikmat har inverkan på hjärnans utveckling under de tre första levnadsåren. Barn som ätit en kost som till största delen bestod av hel- och halvfabrikat samt chips, pizza och kakor innan de fyllt tre år hade lägre IQ efter fem år jämfört med barn som ätit en varierad kost med mycket fisk, frukt och grönsaker.

Trots att forskarna räknade in sociala faktorer som föräldrarnas utbildning och ålder och hur länge barnen ammats så hade barn som ätit hel- och halvfabrikat upp till fem poäng lägre IQ. Nu tror forskarna att skräpmaten hämmar hjärnan från att växa till sin fulla potential.

Men även om studien visar att sambandet är starkt, är skillnaderna i IQ fortfarande små. Enligt de brittiska forskarna är det dock viktigt att ge en balanserad och hälsosam kost till barnet redan innan det fyllt tre år. Efter det kan det vara för sent.

Hjärnans utveckling är mycket snabb tidigt i livet, och det är då den mesta utvecklingen sker. Det verkar som om det som sker efter är mindre viktigt, säger Pauline Emmett, en av forskarna till BBC.

Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz

Sorry, the comment form is closed at this time.