Nov 262010
 
Lussekatter av dinkel

Lussekatter av dinkel

Annas Lussekatter

Ingredienser:

5 dl gammaldags ekologisk mjölk

1 ägg

1 pkt jäst för söta degar

1 krm salt

5-8 dl dinkelsikt

1 pkt saffran

175 gram smör smält

2,5 dl råsocker

1 ägg till pensling

Russin

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader ( fingervarmt). Smula ned jästen i en bunke, strö över saltet.

Slå mjölken i bunken och rör ut jästen. Tillsätt ägget och saffran. Rör ned mjöl, lite i taget tills degen släpper från kanterna i bunken. Degen skall dock fortfarande vara på gränsen till kletig.

Låt jäsa till dubbel storlek ca 35 minuter.

Smält smöret. Häll smöret över den jästa degen samt tillsätt sockret. Rör/knåda ned mera mjöl tills degen fått en fin och luftig konsistens.

Häll ut på bakbordet och knåda degen ca 7 minuter.

Forma degen till lussekatter i önskad form. Lägg på smörad plåt.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.

Pensla lussekatterna försiktigt med det uppvispade ägget. Tryck i russin.

Grädda i ca10 minuter i 220 grader i mitten av ugnen.

Låt svalna innan bullarna packas i påse.

Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz

  5 Responses to “1a Advent och Lussekattsbak! Här kommer ett lite nyttigare alternativ!”

  1. Jag köper Lidls bästa istället!

    /A

  2. Dom är supergoda,kan varmt rekommenderas

  3. Håller med Anna, inga Lidl bullar,har man en gång börjat baka
    Anna,s goda bröd,så går det inte att köpa ”bakeoff” i affären,
    bara luft,endast lukten är god.

  4. tack för receptet Anna! jag ska laga dessa, dock byta ut mjölet till kikärtsmjöl och den vanliga mjölken till soya mjölk. kommer även lägga i linfrön och extra russin och korinter! :)

Sorry, the comment form is closed at this time.