Jul 202010
 

Handmålat proslin från Kuthaya. Hur många fat och tallrikar får plats i bilen tro? Oerhört vackert porslin! Vill ha!!

Turen från Alanya till Istanbul går genom den massiva bergskedjan Taurus, upp på den bördiga högplatån genom västra Anatolien och ned till Marmarasjön där Istanbul breder ut sig.

Rutten Alanya – Antalya- Burdur- Kuthaya- Ismet – Istanbul har fin väg hela vägen, ca 850 km.  Stor 2-3 filig motorväg nästa hela sträckan, med ett par vägbyggen som dock stoppade upp trafiken kraftigt. Lite getter, galna långtradarchaufförer som kör på fel sida vägen och kamakazi bilister är cokså något du möter längs rutten. Det ingår liksom i dealen när man kör genom Turkiet.

Ny tågbana håller också på att byggas. Hjälp vilket projekt! Tunnlar och broar klänger sig fast längs de branta bergssidorna. och skall vara färdigt 2011. Mycket på G här!

Man slås av den skiftande naturen längs sträckan. Karga massiva bergskedjor lämnar plats åt bördiga slätter på högplatån med vetefält och solrosfält i oändliga sträckningar. Likaså klimatet skiftar kraftig, från 37 grader i Antalya till 20 grader och regn ( underbart!) i Kuthaya.
Kuthaya är staden för porslinstillverkning. Gural Porslin och Kuthaya Porslin har båda sitt säte här och det kryllar av outlets, fabriksförsäljning och små hantverksboutiquer! Här finns oerhört vackert handmålat porslin med mönster från det Otttomanska riket. Jag fastnar genast för de fantastiska stora antika tallrikar i blå/vitt proslin, så vackert och så användbart. Ser genast nya boken ta form!

Spännande tur men skönt att vara framme…11 timmar senare!

Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz

Sorry, the comment form is closed at this time.