Jan 122010
 

Är själv ingen hejare på att laga pasta så jag tänkte det var bäst att frågan en äkta italiensk pastalover!

Här kommer recept på hemgjord fullkornspasta från min vän Alexandra ”Robinson” Zazzi! En äkta pasta expert! Tack Alexandra för ditt fina recept!

Hemgjort fullkornspasta

ger ca 500 gr pasta (6-8 personer)


3 dl ekologisk grahamsmjöl
2 dl durumvete
3 ägg
3-4 msk vatten
Lite durumvete vid utkavling.
Arbeta samman ingredienserna till degen i matberedare med degkrog i minst 10 minuter. Degen skall vara kladdig men hålla ihop. Låt vila i plastpåse minst 1 timme. Kavla ut med pasta maskin eller kavel. Skär i önskad form.

Koka pasta några minuter till önskad konsistens. Det går fort med färsk pasta så passa på och lämna inte spisen!!

Pastan har mycket fullkornsmak och massor av fibrer. Man kan kavla ut den till plattor och göra lasagne, cannelloni eller tagliatelle. Som sås skulle jag föreslå en sås med hetta och gärna curry för att ta bord ”den lite grötlika” fullkornssmaken.
Typ kokosmjölk, curry (eller citrongräs ingefära koriander) massor av grönsaker och ev fisk eller fågel.



Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz

  12 Responses to “Recept – Hemgjort fullkornspasta från pastaexperten Zazzi!”

  1. Hej Anna!
    Tittade på programmet som visades idag. Jag undrar vad man har i den där drinken som ska rensa kroppen? Minns kiwi, linfrön (tror jag) advokado och nåt med soya..
    Tacksam för svar! :)
    Kram

  2. Hej
    Jag måste bara skriva att jag älskar din bok Mat med tryck! Så vackra bilder – och maten är riktigt god! En underbar bok helt enkelt! Vi har provat några, och till helgen blir det två rätter till..

    Nu ska jag gå o fixa en kopp te. Min favorit yogi te detox!

    • Hej Johanna.

      Kul att du gillar boken. Vi är så stola för den och speciellt är vi vann utmärkelsen Årets matlagningslitteratur. Vi har verkligen lagt ned vår själ i den så det var kul!
      Här i Hollywood använder top kockarna tryckkokare hela tiden, tom Ironchefs på tv! Jag tycker det säger allt. Så då vet du att du är i gott sällskap ;-))

      /Anna

  3. Hej Anna!
    Jag är underviktig och min läkare säger att jag bör gå upp minst 3 kg till våren. Hon tyckte jag skulle dricka välling och äta semlor. Men jag är inget större fan av välling och inte så mycket för grädde. Om du har några hälsosamma tips om hur jag kan äta vore jag väldigt tacksam!

    Tack på förhand!
    Emilia

    • Hej Emilia,
      Låter ju inte som en höjdare med välling och semlor.

      Du behöver lära dig mera om din kroppstyp och hur den fungerar. Alla är vi olika från födseln, och vissa är lite tunnare och kommer aldrig bli lika stora och kraftiga som de med den kraftigare kroppstypen.

      Skulle givetvis helst se dig på en veckas kurs hos mig i Turkiet så du fick en större förståelse för hur just du skall förhålla dig till din egen kroppstyp, vilken mat som passar bäst, träning, dagliga rutiner mm.

      du skulle där få lära dig hur du bäst kan komma i balans och utnyttja alla de fördelar och den potential just du med mycket Vata kvalitet besitter. Men förstår också att det kan bli väl dyrt för dig som student.

      Jag skulle vilja att du startar med att läsa boken Perfekt Hälsa av Deepak Chopra som handlar just om Ayur Veda och de olika kroppstyperna. Den är en billig investering. Kanske finna på biblioteket att låna tom?!

      Läs där särskilt om Vata konstitution. Jag är säker på att du kommer känna igen dig!
      Små mål ofta är bra. Ingen rå mat utan varm, mjuk, smörjande och våt skall den vara. Tänk varm gröt istället för musli. Potatismos istället för torr, kokt potatis. Grönsakssoppa eller grytor istället för rårivna grönsaker. För mycket fibrer kan också skapa problem för känsliga Vata magar. Ät hellre dinkelsiktsbröd och liknande.

      Varma bad, sol och värme, mycket fett både för insidan och utsidan är mycket bra för den torra, kalla Vata personen.

      2 tsk kallpressad linfröolja varje morgon är bra och smörjande.
      En proteindrink 3-5 msk i ett glas vatten mellan målen är också bra.

      Produkterna hittar du på skippersmart.se

      Mvh

      Anna Skipper

  4. Hejsan! Jätte bra blogg du har, gillar dig verkligen och har tagit många lärdomar ifrån dig. Undrar bara en ska om receptet ”Energi kokosbollar för snabb återhämtning”, då det ska vara både blötlagda dadlar och katrinplommon då jag nu undrar hur länge dessa ska blötläggas? Tack på förhand! Och tack för all kunskap! :)

    • Bra med mycket nyttigheter!! Men inte för många, ganska mycket fruktos ( fruktsocker) !

      anna

    • Hej Agneta,
      Ca 2 timmar. Men du kan också lägga dem över natt i en skål vatten.
      hinner du inte med blötläggningen kan du köra dem direkt. Ha då lite extra vätska i smeten. Går bra med äpplejuice.

      Mvh

      Anna

  5. Hej Anna!
    Jag bara älskar alla dina fina förkläden vill köpa in sådana, vart får jag tag på dom?
    Tack/ Mari

    • Hej Mari,

      Du hittar dem på min shop http://www.skippersmart.se
      De är fantastiska. Har ett i varje färg. Superbra att ha på sig. Sitter perfekt och är så snygga. Som en lite klänning i sig. Dessutom håller de hög kvalitet och blir inte blekta eller liknande efter tvätt.

      anna

  6. Hej Anna! Såg att du skulle vara med i Blåsningen – kul!

    Vill även passa på och ställa en fråga: Så här efter julen har jag blivit ”hooked” på dadlar. Är det bra att ersätta godis med dadlar? Eller blir man fet av det också? Stor kram

Sorry, the comment form is closed at this time.