Jan 092010
 

Mörkt saftigt bröd

Oerhört lättbakat, Bara att röra ihop – detta kommer att bli en favorit. Baka 2  limpor och frys in i delar.

5 dl dinkelsikt

2 dl grahamsmjöl

3 dl rågsikt

2.5 dl fyrkornskross

1 dl vetegroddar

1 tsk havssalt

4 tsk bikarbonat

5 msk blandade brödkryddor

1 liter ekologisk filmjölk

0.5 dl sirap

Sätt ugnen på 175 c.

Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.

Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.

Grädda ca 100 minuter.

Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter.

Fetaostkräm

Fetaost gjord på fårmjölk är ett mycket bra och nyttigare alternativ än vanlig ost. Basilika verkar kramplösande och lugnande. Den verkar dämpande på hudirritationer och befrämjar matsmältningen. Förr i världen ordinerades den mot hysteri. Idag används den mest som krydda i matlagningen.

150 g äkta fetaost

en halv burk keso

2 msk olivolja

1 kruka basilika (endast löven)

1 nypa salt

2 pressade vitlöksklyftor

Kör alla ingredienserna i en mixer alt. mixa ingredienserna med en stavmixer.

Slå på oljan lite i sänder så att en slät massa bildas.

Utmärkt som dipp till färska grönsaker alt. som ett smörgåspålägg.

Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz

  6 Responses to “Recept – Grovt bröd med fetaostkräm – Perfekt till soppa”

  1. Hej Anna!

    Låter som ett jättegott bröd. Jag måste baka det i morgon. Gillar bröd som inte ska jäsa och knådas, enkelt och bra. Har sett här på sidan att du tycker det är ok med Bregott. Har försökt bli klok på det här med vilket smör/margarin som är hälsosamt att ha på mackan men lyckas inte. Vad anser du om Becel? Är det inte mycket mättat fett i Bregott?

    Vänliga hälsningar

    Alexandra

    • Hej A,

      Bretgott är mättat fett ( smör) vilket är det bästa! Glöm alla rapporter om att det skulle vara dåligt! Det är margarinerna och det härdade fettet som är skadligt.
      Läs mera på min sida, intressant forskningsrapport och studie mellan Bregott och Becel!
      http://www.annaskipper.se/faq.html

      Du får scrolla ned en bit på sidan. Mycket intressant.

      Anna

  2. Helt fantastisk goda bröd, så blir och baka flera till helgen. Fetaostkrämen smakar även bättre än smörosterna man köper i affären. MÅSTE PROVAS!!!

    • Hej Kurt,

      Vad roligt! Ja fetaostkrämen är verkligen en höjdare och dessutom nyttig. Gott även att dippa grönsaksstavar i röran!

      mvh

      anna

  3. Hejsan Anna!
    Jag har märkt att du inte använder mjölk speciellt mycket utan väljer sojamjölk istället. Jag dricker sojamjölk men jag vet inte varför, det är mest för att du säger att man inte ska dricka vanlig. Men jag undrar varför det är dåligt med mjölk? Eller om det är dåligt?
    mvh: Gustav

  4. Har även en fråga till: Vad är det som är nyttigt med siktat dinkelmjöl? Det innehåller inte speciellt mycket fibrer men jag vet att det är nyttigt. Hur då?
    mvh Gustav

Sorry, the comment form is closed at this time.