Nov 282009
 
Annas Nyttiga Lussekatter

Annas Nyttiga Lussekatter

Annas Dinkel Lussekatter

5 dl gammaldags ekologisk mjölk

1 ägg

1 pkt jäst för söta degar

1 krm salt

5-8 dl dinkelsikt

1 pkt saffran

175 gram ekologiskt smör smält

2,5 dl råsocker

1 ägg till pensling

russin

Värm mjölken till 37 grader ( fingervarmt). Smula ned jästen i en bunke, strö över saltet.

Slå  mjölken i bunken och rör ut jästen. Tillsätt ägget och saffran. Rör ned mjöl, lite i taget tills degen släpper från kanterna i bunken. Degen skall dock fortfarande vara på gränsen till kletig.

Låt jäsa till dubbel storlek ca 35 minuter.

Smält smöret. Häll smöret över den jästa degen samt tillsätt sockret. Rör/knåda ned mera mjöl tills degen fått en fin och luftig konsistens.

Häll ut på bakbordet och knåda degen ca 5 minuter.

Forma degen till lussekatter i önskad form. Lägg på smörad plåt.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.

Pensla lussekatterna försiktigt med det uppvispade ägget. Tryck i  russin.

Grädda i ca10 minuter i 220 grader i mitten av ugnen.

Låt svalna innan bullarna packas i påse.

Rekommendera detta till någon annan
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • Live
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!
  • Yahoo! Buzz

  4 Responses to “Recept på nyttiga Lussekatter. Trevlig 1a Advent!”

  1. Super goda bullar,dom kommer jag att baka många gånger.Pröva och njut

    • Yvonne,

      vad roligt! Detta receptet kommer från början från min mormor som var fantastisk att baka. Sedan har jag gjort om det lite nyttigare. De blir väldigt saftiga och fina och blir bara godare dag 2.

      kram anna

  2. åh dessa måste jag testa! : )
    Förra året gjorde jag också om ett recept på lussekatter med enbart dinkel. Blev superbra, men jag har tappat bort receptet. Så jag får testa detta ist!
    Dinkel är räddaren i nöden.

  3. Nyttiga lussekatter? varför gammaldags mjölk då? det är ju den fetaste mjölken man kan köpa. Varför inte minimjölk?

Sorry, the comment form is closed at this time.