Nov 152009
 

Har fått vansinnigt många frågor om hemlagad buljong efter inslaget i TV4. Här kommer så ett härligt recept på grönsaksbuljong. För mera buljong recept, läs min bok Mat med tryck. I boken finns massor av goda och lättlagade recept. Boken kan beställas på www.skippersmart.se

Prisbelönt med Måltidsakademins "Årets Måltidslitteratur"

Prisbelönt med Måltidsakademins "Årets Måltidslitteratur"

Hemlagad grönsaksbuljong

Grönsaksbuljongen var ett givet inslag hos min mormor som hade gröna fingrar och obegränsad tillgång på kvalitetsråvaror. Det arvet har gått i rakt nedstigande led till mig och jag skulle aldrig klara mig utan denna viktiga bas i matlagningen.

20 min tryckkokning, 2 liter färdig buljong

En bra grönsaksbuljong av hög kvalitet utan tillsatser är svår att hitta i våra livsmedelsbutiker. De färdiga buljongerna innehåller oftast alldeles för mycket konstgjorda ämnen. Den här buljongen kan användas i alla vegetariska rätter och den kan också användas för att ersätta kyckling- eller köttbuljong i soppor och grytor. Rör i lite pasta, ris eller bönor och vips har du en utsökt soppa. Använd färska ekologiska produkter som är smakrikast.

2 msk olivolja

2 gula lökar, skurna i halvor

3 morötter, hackade

3 selleristjälkar med blad, hackade

400 g potatis, skalad och skuren i 4-5 cm stora bitar

4-6 krossade vitlöksklyftor (kan uteslutas)

2 knippen färsk persilja

1 tsk torkad timjan

1 tsk hela svartpepparkorn

1 tsk salt

1 lagerblad

2 l vatten

Värm upp oljan till medelvärme i en tryckkokare. Lägg i lök, morötter, selleri, potatis och vitlök. Stek tills löken blivit mjuk och gyllenbrun.

Fyll kastrullen till hälften med vatten, rör därefter i salt, svartpeppar, persilja, timjan, och lagerblad.

Sätt på locket och koka upp. Låt koka i 20 min på högt tryck.

Ta av tryckkokaren från plattan och låt ångan sjunka naturligt.

Ta av locket och sila buljongen genom durkslag i en skål. Låt svalna ordentligt.

Buljongen är hållbar tre dagar i kyl och upp till 6 månader i frysen.

Rekommendera detta till någon annan
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Yahoo! Buzz

  3 Responses to “Recept på hemlagad buljong”

 1. Hej Anna! Jag är omåttligt förtjust i din livsfilosofi med alla dina recept och hälsodrinkar!!! Jag har några funderingar, vore jätteglad om du har möjlighet att svara.. 1. Hur tar man reda på hur och vad man äter efter sin kropsstyp och vilken kroppstyp man har? (Du sa till Malou att ingefära är extra bra för hennes kroppstyp tex) 2. Finns det någon kost som är bra för en mage som lätt blir förstoppad? Linfrön och vetekli funkar sådär, likaså katrinplommon. Har du något morgondrinkstips? 3. Läste i en intervju att Olofs personlighetstyp går ihop med vanilj, att hans nervsystem balanseras av den doften, hur tar man reda på sådant? Är jättenyfiken på vad jag har för “personlighetsdofter”.. Stor Kram och ha en frisk vecka 😉

  • Hej Johanna
   1. Kom på en kurs i Turkiet! 😉 Där går vi igenom olika personlighetstyper och vilken mat som balanserar respektive påverkar just din dosha negativt. Vi lagar mat efter personlighetstyp, tränar och har det väldigt trevligt. Vill du läsa om Ayur Veda kan du köpa boken Perfekt Hälsa av Deepak Chopra som ger en bra grund.
   2. Har du IBS? Eller kanske Vata dosha som lätt blir förstoppad? Är du tunn och spensligt byggd?
   3. Olof har mycket Vata och balanseras bra av vanilj som är tung och söt i sin natur.

   Svara på punkt 2 så skall du få några råd.

   Anna

 2. Tack snälla för snabbt svar! 2. Jag har inte direkt de problemen, det är min sambo. Vi är båda normalbyggda, absolut inte som Vata beskrivs, och när jag kikat på Ayur Veda så matchar Pitta mig bäst på alla sätt, även min sambo. Fast jag har ofta ett ganska lugnt tempo som matchar Kapha, och jag läste att man kan vara en kombination. Men det är vad jag läst till mig nu bara. Jag har sett i dina program att du brukar ge kosttips som förbättrar tarmen, och det måste ju vara bra för alla för att bibehålla en god flora i kroppen.

  Hälsningar Johanna

Sorry, the comment form is closed at this time.