Nov 132009
 

Idag gästar jag Malou och  programmet Efter Tio på TV4 kl 10.00

Jag lagar mat ur min prisbelönta bok Mat med tryck. Jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor och härlig VinterVital drink med granatäpplen står på menyn. Amelia Adamo och Dominika Percinzky deltog i samtalet och smakade på den goda maten.

Anna Skippers lagar mat i TV4 from Skipper on Vimeo.

Jordärtskockssoppa hos Malou

Jordärtskockssoppa hos Malou

Bakom kulisserna, Anna, Amelia och Dominika

Bakom kulisserna, Anna, Amelia och Dominika

Mina fantastiska medarbetare Olof & Jayni förbereder och dukar upp inför inspelningen

Mina fantastiska medarbetare Olof & Jayni förbereder och dukar upp inför inspelningen

Jordärtskockssoppa

Åh vad jag älskar dessa små knölar. Dom är himmelska att göra soppor eller gratänger av.

4 portioner, 10 min tryckkokning

Jordärtskockssoppan är en elegant soppa perfekt som förrätt. Skall du servera soppan som huvudrätt är det gott att finhacka lite rökt lax eller grilla en pilgrimsmussla och toppa soppan med. Jordärtskockan innehåller inulin som både ger lätt sötma samt stimulerar till en hälsosam tarmflora.

300 g jordärtskockor tärnade ( jordärtskockor mörknar lätt – lägg dem i iskallt vatten när du skalat dem)

3 potatisar, tärnade

3 schalottenlökar, finhackade

3 dl kycklingbuljong

2 dl vitt vin

1-2 dl ekologisk grädde alt sojagrädde ( går att utesluta – tillsätt då motsvarande mängd buljong stället)

1 msk smör

salt och peppar från kvarn

Skala och tärna jordärtskockor och potatis. Finhacka schalottenlök. Lägg i smör i tryckkokaren. Fräs löken försiktigt utan att den får färg. Tillsätt kockorna och potatisen. Tillsätt buljongen och vinet. Sätt på locket och koka upp. Låt koka i 10 min på högt tryck. Tag av tryckkokaren från plattan och släpp ut ångan. Ta av locket och mixa till önskad konsistens. Tillsätt grädden och mixa tills soppan blir skummig. Salta och peppra efter smak.

VinterVital drink med granatäpple och ingefära

VinterVital drink med granatäpple och ingefära

Vintervital

Granatäpplet har använts som nyttofrukt och medicinalväxt sedan urminnes tider. Granatäpplet är antioxidanternas drottning! Juice från granatäpple har i studier visat att den kan bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Kombinerat med ingefära får du garanterat vinterns bästa vitaminbooster!

1 granatäpple

1 apelsin

2 äpplen

3 cm färsk ingefära

Kärna ur granatäpplet ( tag på ett oömt förkläde, det stänker!) Skala apelsinen, dela äpplet på mitten och skala ingefäran. Kör alla ingredienserna i en juice centrifug. Häll upp i ett glas.

Rekommendera detta till någon annan
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Yahoo! Buzz

  16 Responses to “Champagnelunch och matlagning hos Malou på TV4 – Recept på Jordärtskockssoppa och VinterVital drink”

 1. Hej Anna!

  Bra gjort i programet! Allt såg väldigt gott ut =)
  Har en fråga till dig, och hoppas du kan få tid till att svara.

  Jag fick barn för drygt ett år sedan, är mammaledig och konstant sjuk.
  Jag bli dålig säkert en gång i månaden, febrig, nyser, huvudvärk och frossa,trötthet.. det håller i sig i ett par dagar åt gången. Det har pågått senaste halvåret har varit hos läkare för provtagning och inga “fel” funna. Tror mkt på att kost och en hälsosam hållning kan hjälpa. Misstänker att mitt immunförsvar är nedsatt eller ngt.
  Finns det några bra drycker/smothies som kan hjälpa mig för att förbättra mitt immunförsvar? eller några bra tillskott?

  Tack för din tid!

  • Hej Maria,
   Tack vad roligt. Ja det är väldigt gott faktiskt. Soppan är en av mina vinter favoriter.
   Låter som ditt immunsystem är nedsatt och det finns det bot mot!!

   Algine Plus 4 tabletter / dag – fina alger i naturlig form med massor av vitaminer
   Kallpressa linfröolja 2 tsk/ dag – balanserar hormonerna och stärker immunsystemet
   Rosenrot Plus 2 kapslar/dag innan kl 15.00 – allmänstärkande adaptogener

   http://www.skippersmart.se

   Har du en juice centrifug? Satsa på att dricka färskpressade juicer av frukt och grönsaker det första du gör varje morgon. Inte så noga vad du väljer att ha i utan köp efter säsong och det som är bra priser på ( försök givetvis satsa på ekologiskt om du har möjlighet) och ta ALLTID I 3 cm färsk ingefära och en citron. Då får du en bra booster! Skala ingefäran och citronen innan du kör ned det i juicer.
   På min sida hittar du också en flik med Bra val av mat och massor av recept. Skall genast sätta mig och skriva en special sida om immunförsvaret och hur man boostar det. Tack för inspirationen. Den kommer upp under Lev Smart så snart den är klar.

   Trevlig och frisk helg!!

 2. Såg precis på TV4.
  En av de sista kommentarerna var ‘orkar man’…?
  … med påföljande ursäkter.

  Det är som att höra alkoholister eller rökare mfl försvara sitt missbruk. Muren är Högre än att man kan se toppen.

  Det är svårt att bryta vanor visst, människan Är ett vanedjur.
  På gott och ont så går man lätt in i en ny vana.

  Frågan är:
  – Hur skulle dessa människor agera om dom blev laktos, gluten, soja osv allergiker och pga detta vara TVUGNA att ändra sin kost och tänka på vad dom äter?
  Eller värre fick diabetes eller hjärtproblem…?

  Jag är själv glutenintollerant och har fått avstå mycket pga detta men, pga detta har jag även hittat mycket annat gott att äta. För ett år sedan slutade jag med livsmedel med för mycket kolhyderater pga olika orsaker. Kontentan är att jag inte mår bra av dessa livmedel.
  Många gånger har jag fått höra ‘oj, kan du inte äta pasta och bröd mm, hur lever du, vaaaad äter du då’!??!?!
  I början svarade jag tålmodigt nu säger jag bara.
  – Äter, nej gud det slutade jag med för 10 år sedan ;-P

  Jag undrar hur personer som har inställningen att dom inte klarar sig utan en viss mat tror att resten av världen lever.
  Ta Asien som ett exempel som knappt äter veteprodukter alls, eller muslimer som inte dricker eller länder där man inte har mjölk i Precis all mat osv…

  Ja ja, blev så sur att jag var Tvungen att skriva av mig lite.

  En fråga till dig Anna.
  – Vilken tryckkokare rekommenderar du, det är ju jättestor skillnad i kostnad. Reflekterar kostnaden funktionen eller är det bara att köpa den billigaste?

  mvh/mia

  • Hej Mia!
   Ja håller med dig! Tröttsamt med människor som bara ser svårigheter och inte MÖJLIGHETERNA i en förändring. Men då får man också sitta med tjock mage och grina!! ;.))
   Amelia skall i alla fall ta tag i sin magproblematik. jag kommer hjälpa henne i december och allt mynnar ut i en artikel i Januarinumret i M-Magasin. Det skall bli spännande.

   Gällande tryckkokare finns den en mängd olika varianter och prisklasser att välja mellan. I det dyrare segmentet är WMF en bra modell och i mellanklassen har OBH en mycket bra variant. 4 liters kokare är en lagom storlek tycker jag. Jag kör själv med OBH både hemma och i Turkiet. Vad gäller de allra billigaste kan jag faktiskt inte uttala mig om då jag inte har provat men det är väl som alltid att man får det man betalar för.

   Lycka till med ditt tryckkokeri !

   Anna

 3. Hejsan Anna!
  Otroligt kul med alla dina härliga fruktdrinkar
  och recept.
  Men jag har en förfrågan till dig om du tar
  privata kostrådgivning för viktminskning?

  Har ju fått massa onödiga kilon pg av medecinering
  som jag ätit lång tid. Som jag nu ska sluta med.

  Behöver bra hjälp, har alltid varit smal i hela mitt liv
  och det är jag inte nu, det gör att jag mår fruktansvärt
  dåligt. Har alltid fått höra att man är så smal och nu får
  höra anmärkningar på min viktuppgång och det är inte jag van att få
  höra i mina öron-så bara det gör fruktansvärt ont..
  Tar du emot privat kostrådgivning?

  Mvh
  Mia

  • Hej Mia,
   Roligt att du blir inspirerad. Det är min viktigaste uppgift att få folk att bli nyfikna!
   Då jag pga av tidsbrist inte har möjlighet att konsultera alla som vill ha hjälp arrangerar jag under ett antal veckor/år kurser i Turkiet. Grupperna är små och alla deltagares frågeställningar tas upp.
   Under veckan kan vi hjälpa de som vill gå ned i vikt, motverka sjukdomar, se yngre och fräschare ut, få en bättre prestationsförmåga eller helt enkelt bara lära sig hur vad sin kropp behöver. Vi lär er hur ni genom rätt kost, träning och avspänning finner balans i livet. Vi analyserar era kroppstyper och era matvanor och lär er sedan hur ni skall kunna nå era mål.
   Genom att lära känna sig själv bättre kommer ni veta vad just ni behöver för att må och prestera som bäst. Ni kommer dessutom att få träning och råd av vår personliga tränare och prova på olika spabehandlingar, allt i en vacker miljö vid turkiska Medelhavskusten.
   TItta gärna på videos från kurserna här på bloggen under Alla videos.
   Där hittar du flera härliga videos från årets kurser och intervjuer med deltagarna.

   För bokning och mera info:
   Kontakta Karin Blix 0707741222 alt karin@annaskipper.se

   Bästa hälsningar och hoppas vi ses,

   Anna

 4. Såg dig som gäst på TV4, fick en känsla att Malou och de övriga damerna var lite svala mot dig , nästan ignorerade dig. Jag har aldrig sett dig på TV och visste inte vem du var men ,jag blev djupt imponerad av din personlighet, den klarsyn du verkar ha och din fina beskrivning av din partner/make du gav. För mig framstod du som en mycket fin människa bland dina kacklande medsystrar.
  mycket positiv !

  Nu ska jag följa din hemsida.

  Bästa hälsningar
  Alberto

  • Hej Alberto,
   Oj vilket fint mail ( eller heter det inlägg här kanske…jag är grön bloggare…))
   Tack, mycket fint skrivet och jag blir alldeles varm i hela kroppen.
   Visst är det lustigt med kvinnor….har en förmåga att framkalla liknande reaktioner från många medsystrar…därför umgås jag mest med män…eller likasinnade medsystrar…. enklast så!
   Gillar det positiva och kreativa i livet och skulle aldrig spendera tid på att sitta och gagga om sådant som inte leder framåt.
   Jag har alldeles för mycket roligt att hinna med i mitt liv. Som att inspirera här tex! Sitter just nu och skriver en artikel för SVD om bråkig magar …kanske skall skriva en om griniga kärringar istället ;-))

   Varmt tack Alberto,

   Anna

 5. Tack Anna för ditt svar.
  Ska inhandla juice centrifug det första jag gör imorgon, och gå till hälsokosten.
  Måste få bukt på immunförsvaret nu innan jag går tillbaka till arbetet och den vardagliga “stressen” efter mammaledigheten.
  Kanon bra att du lägger upp en sida om just immunförsvaret och hur man kan förbättra det, är säkerligen inte ensam om detta problem.

  TACK! =)

 6. Hej Anna!

  Jag undrar om du vet om det finns någon sorts “hälsoläger” här i sverige. Dit man åker för att lära sig om hur man lägger upp en nyttig kost, om träningen och möjligen går ner i vikt.

  Tack på förhand!

  • Hej Else,
   Tyvärr känner jag inte till några sådana läger i Sverige. Då jag pga av tidsbrist inte har möjlighet att konsultera alla som vill ha hjälp arrangerar jag under ett antal veckor/år kurser i Turkiet. Grupperna är små och alla deltagares frågeställningar tas upp.
   Under veckan kan vi hjälpa de som vill gå ned i vikt, motverka sjukdomar, se yngre och fräschare ut, få en bättre prestationsförmåga eller helt enkelt bara lära sig hur vad sin kropp behöver. Vi lär er hur ni genom rätt kost, träning och avspänning finner balans i livet. Vi analyserar era kroppstyper och era matvanor och lär er sedan hur ni skall kunna nå era mål.
   Genom att lära känna sig själv bättre kommer ni veta vad just ni behöver för att må och prestera som bäst. Ni kommer dessutom att få träning och råd av vår personliga tränare och prova på olika spabehandlingar, allt i en vacker miljö vid turkiska Medelhavskusten.
   TItta gärna på videos från kurserna här på bloggen under Alla videos.
   Där hittar du flera härliga videos från årets kurser och intervjuer med deltagarna.

   För bokning och mera info:
   Kontakta Karin Blix 0707741222 alt karin@annaskipper.se

   Bästa hälsningar och hoppas vi ses,

   anna

 7. Hej Anna!

  Jag är just nu mammaledig och såg dig hos Malou där du i slutet av programmet nämnde att mikrovågsugnen inte bidrar till en sund kosthållning. Jag har aldrig tyckt om att använda mikrovågsugnen, men har egentligen inte någon bra förklaring till varför. Det känns på något sätt som att man “förstör” maten (dessutom smakar det ju inte lika gott). Vad gäller mat, och dess näringsinnehåll, känns allt så mycket viktigare sedan man fick barn. Jag beundrar ditt engagemang och din kunskap om mat och försöker själv bli bättre på matlagning, i dagsläget jag är långt ifrån någon mästare i köket. Min fråga till dig är just om du avråder mig från att värma mat, min sons såväl som min och min mans, i mikrovågsugnen. Vi har också kokat egen gröt till vår son (gjord på olika blandningar bl.a. av havre, bovete, dinkel, rismjöl, hirs, råg) och har inte heller tänkt ge honom industrivälling. Är dock lite orolig för alla kommentarer man får då man väljer att inte köpa de olika industripulver som finns i butiken; att barnet inte får i sig alla näringsämnen (särskilt järn) om man gör sin egen gröt och hoppar vällingen. Litar på dina åsikter och undrar om du har någon synpunkt i dessa frågor. Vet du om man kan göra egen välling som inte är för “stark” för små bebismagar och hur man kan berika med t.ex. järn (om det behövs)? Krossar i dagsläget paltbröd i gröten för järnets skull och tillsätter nypon för c-vitamin.

  Tycker förresten också att du gjorde en strålande insats hos Malou. När kvinnor beter sig svalt mot andra kvinnor är de i regel bara avundssjuka ;-)Stort tack på förhand!

  Varma hälsningar

  Andrea

  • Hej Andrea,
   jag avråder! Framför allt till barnen! Näringsmässigt försämras maten! Aldrig välling i micro!
   Jag har en fin bok av Peter Wilhelmsson på min shop “Friskare barn” som jag varmt kan rekommendera. Mycket handfasta tips och råd för barn i olika åldrar. Rekommenderar dig att läsa den så får du exakta recept på hemlagad gröt och välling för barn i olika åldrar. Är i ärlighetens namn inte expert på just småbarns mat.
   http://www.skippersmart.se/product.aspx?productID=70

   Stort tack för dina fina ord. Ja det är lustigt det där med kvinnor!! Många som hört av sig och kommenterat detta faktiskt.

   Stort lycka till – och ut med micron och in med en tryckkokare i stället. Perfekt för pureér och barnmat!

   Anna

 8. I am definitely bookmarking this page and sharing it with my friends.

  🙂

 9. Hej Anna.
  En väldigt dum fråga säkert, men ändå:
  jag har fött barn för 2,5 månader sen. under graviditeten gick jag upp 30 kg.. (jag skäms verkligen, och det är mitt eget fel)
  jag startade på 55 kg..
  En så länge har jag bara gått ner 10 kg..
  Vi ska gifta oss den 26 juni i år, och jag undrar om det finns en chans i världen att gå ner åtminstone 15 kg till tills dess?

  Mvh/Lindha

  • Hej Lindha,

   Amningen måste få komma först!!! Det har ditt barn nytta av hela livet!! Immunförsvaret och hela kroppen stärks så låt det få sin tid! Inget bröllop i världen kan vara viktigare.
   Satsa på en förlåtande klänning istället.

   När du ammat färdigt ( jag rekommenderar 6-8 månader kan vi sätta fart.

   kram anna

Sorry, the comment form is closed at this time.